Vaša pozicija: Home Izleti, aktivnosti

Više od 30 km pešačkih i skoro 100 km biciklističkih staza, adrenalin park, krstarenje kanjonom Uvca, kupanje na Zlatarskom i Radoinjskom jezeru, pecanje, obilazak manastira Mileševa, izleti do kanjona Uvca, neki su od sadržaja kojima svoj boravak na Zlataru možete da učinite aktivnim i nezaboravnim. Za detaljnije informacije predlažemo da posetite www.zlatarinfo.rs i www.uvac.org.rs.

Specijalni rezervat prirode Uvac

Jedinstvene, krivudave meandre jezera Uvac predstavljaju možda i najpoznatiju prirodnu lepotu Srbije koju treba obavezno da posetite. Specijalni rezervat prirode Uvac je, pored beloglavog supa, retke vrste orla lešinara impozantnog raspona krila od 3 m, dom još za više od sto vrsta ptica. Pogled sa vidikovca ostaviće vas bez daha.

DETALJNIJE

Jezera i reke

Klisuru reke Uvac sa svojim meandrima i jezerima teško je opisati rečima – tu jedinstvenu lepotu treba doživeti: svežina prozirne vode, mirisi netaknute prirode i beloglavi sup vas neće ostaviti ravnodušnima. U neposrednoj okolini Zlatara čeka vas pet jezera i tri reke.

DETALJNIJE

Pećine

Najveći pećinski sistem u Srbiji, Ušački pećinski sistem, predstavlja još jedan dragulj prirodnih lepota Srbije i turističke ponude Zlatara. Pored impozantne veličine, ovaj speleološki objekat će vas zadiviti i lepotom svojih ukrasa u vidu stalaktita, stalagmita, stubova, saliva itd.

DETALJNIJE

Planine

Dinarska planina Zlatar nalazi se između reka Lim, Uvac, Mileševka i Bistrica. Najlepša je u nizu neverovatno lepih planina koje krase predele jugozapadne Srbije. Prosečna nadmorska visina se kreće između 1.200 i 1.400 m, sa najvišim vrhom na Golom brdu od 1.627 m. Iz apartmana „Tri srca“ moći ćete da uživate u pogledu na planine Javor i Čemernica.

DETALJNIJE

Crkve i manastiri

Jedan od najlepših tragova prohujale istorije na Zlataru su crkve i manastiri. Ovi atraktivni kulturno-istorijski i verskih objekti izgrađeni od kamena ili drveta savršeno se uklapaju u idilične pejzaže Zlatara. Njihov obilazak pružiće vam doživljaje o kojima ćete uvek rado pričati.

DETALJNIJE

Istorija i kultura

Ne zna se tačno kako je Zlatar dobio ime. Prema jednoj teoriji, ono je bilo inspirisano prelepim livadama i šumama koje u jesen dobijaju boju zlata. Neki, pak, smatraju da ime potiče još iz vremena Nemanjića, kada se u ovim krajevima, navodno, tragalo za zlatom. Zlatar je vekovima bio raskršće civilizacija, o kojima svedoče brojna kulturno-istorijska dobra i spomenici.

DETALJNIJE

Manifestacije

Upoznajte bogatu tradiciju, kulturnu i turističku ponudu Zlatara kroz mnogobrojne manifestacije. Najpoznatija je „Zlatarfest“, u okviru kojeg možete da posetite Sirijadu, Zlatarsku regatu, Sabor tradicionalnog pevanja izvika, izložbe, koncerte...

DETALJNIJE

Staze za šetanje

Šetnja i boravak u šumi imaju mnoga blagotvorna dejstva na zdravlje, a šume i staza za šetnju na Zlataru ima napretek - više od 30 km. Dozvolite da šumska medicina Zlatara osnaži vaš imuni sistem, poboljša raspoloženje i učini da se bolje osećate.

DETALJNIJE

Biciklističke ture

Pobornici aktivnog odmora mogu da upoznaju predivne krajolike Zlatara vozeći se na dva točka obeleženim rutama koje vode do Uvca, Sjenice, Manastira Mileševa. Bicikle možete i da iznajmite u hotelu „Panorama“.

DETALJNIJE

Adrenalin park

Želite da testirate svoju hrabrost, spretnost? Volite fizičke izazove i navalu adrenalina? Ako je vaš odgovor pozitivan na oba pitanja, atestirana staza dužine 340 m puna izazova i prepreka na prosečnoj visini od 5 m je prava stvar za vas.

DETALJNIJE

Zip lajn

Zlatar nudi sadržaje i za goste avanturističkog duha. Nedavno izgrađen zip-lajn ukupne dužine od oko 1 km u dve trase (602 m i 390 m), pruža vam jedinstvenu priliku da uživate u prirodnim lepotama tokom uzbudljivog spusta ukupnog trajanja od minut i po.

DETALJNIJE

Vožnja kvadova

Rekreativna vožnja kvadova po obroncima Zlatara poseban je doživljaj i nezaboravno adrenalinsko iskustvo, koje od vas zahteva zrelost, odgovornost i vozačku dozvolu. Četvorotočkaše možete da iznajmite u Vili "Zorka", koja vam stoji na raspolaganju za detaljnije informacije na broju telefona 064 18 78 964 . Uživajte u vožnji vodeći računa o prirodi, budite oprezni i odgovorni za svoju i bezbednost drugih.

Ribolov

Šaran, som, pastrmka, deverika, babuška, samo su neke od 14 vrsta riba u jezerima kanjona Uvca, zbog čega je Zlatar primamljiva destinacijom i za ribolovce. Možda sledeći kapitalni ulov čeka baš na vas...

DETALJNIJE

Gastronomija

Nakon dugih šetnji, rekreacije, sporta ili obilaska prirodnih lepota i istorijskih znamenitosti, prepustite se neodoljivim kulinarskim užicima koje pružaju tradicionalni specijaliteti trpeze zlatarskog kraja, čiji se recepti prenose sa kolena na koleno.

DETALJNIJE
NASLOV