Ваша позиција: Почетна Излети, активности

Више од 30 km пешачких и скоро 100 km бициклистичких стаза, адреналин парк, крстарење кањоном Увца, купање на Златарском и Радоињском језеру, пецање, обилазак манастира Милешева, излети до кањона Увца, неки су од садржаја којима свој боравак на Златару можете да учините активним и незаборавним. За детаљније информације предлажемо да посетите www.zlatarinfo.rs и www.uvac.org.rs.

Специјални резерват природе Увац

Јединствене, кривудаве меандре језера Увац представљају можда и најпознатију природну лепоту Србије коју треба обавезно да посетите. Специјални резерват природе Увац је, поред белоглавог супа, ретке врсте орла лешинара импозантног распона крила од 3 м, дом још за више од сто врста птица. Поглед са видиковца оставиће вас без даха.

ДЕТАЉНИЈЕ

Језера и реке

Клисуру реке Увац са својим меандрима и језерима тешко је описати речима – ту јединствену лепоту треба доживети: свежина прозирне воде, мириси нетакнуте природе и белоглави суп вас неће оставити равнодушнима. У непосредној околини Златара чека вас пет језера и три реке.

ДЕТАЉНИЈЕ

Пећине

Највећи пећински систем у Србији, Ушачки пећински систем, представља још један драгуљ природних лепота Србије и туристичке понуде Златара. Поред импозантне величине, овај спелеолошки објекат ће вас задивити и лепотом својих украса у виду сталактита, сталагмита, стубова, салива итд.

ДЕТАЉНИЈЕ

Планине

Динарска планина Златар налази се између река Лим, Увац, Милешевка и Бистрица. Најлепша је у низу невероватно лепих планина које красе пределе југозападне Србије. Просечна надморска висина се креће између 1.200 и 1.400 m, са највишим врхом на Голом брду од 1.627 m. Из апартмана „Три срца“ моћи ћете да уживате у погледу на планине Јавор и Чемерница.

ДЕТАЉНИЈЕ

Цркве и манастири

Један од најлепших трагова прохујале историје на Златару су цркве и манастири. Ови атрактивни културно-историјски и верских објекти изграђени од камена или дрвета савршено се уклапају у идиличне пејзаже Златара. Њихов обилазак пружиће вам доживљаје о којима ћете увек радо причати.

ДЕТАЉНИЈЕ

Историја и култура

Не зна се тачно како је Златар добио име. Према једној теорији, оно је било инспирисано прелепим ливадама и шумама које у јесен добијају боју злата. Неки, пак, сматрају да име потиче још из времена Немањића, када се у овим крајевима, наводно, трагало за златом. Златар је вековима био раскршће цивилизација, о којима сведоче бројна културно-историјска добра и споменици.

ДЕТАЉНИЈЕ

Манифестације

Упознајте богату традицију, културну и туристичку понуду Златара кроз многобројне манифестације. Најпознатија је „Златарфест“, у оквиру којег можете да посетите Сиријаду, Златарску регату, Сабор традиционалног певања извика, изложбе, концерте...

ДЕТАЉНИЈЕ

Стазе за шетање

Шетња и боравак у шуми имају многа благотворна дејства на здравље, а шуме и стаза за шетњу на Златару има напретек - више од 30 км. Дозволите да шумска медицина Златара оснажи ваш имуни систем, побољша расположење и учини да се боље осећате.

ДЕТАЉНИЈЕ

Бициклистичке туре

Поборници активног одмора могу да упознају предивне крајолике Златара возећи се на два точка обележеним рутама које воде до Увца, Сјенице, Манастира Милешева. Бицикле можете и да изнајмите у хотелу „Панорама“.

ДЕТАЉНИЈЕ

Адреналин парк

Желите да тестирате своју храброст, спретност? Волите физичке изазове и навалу адреналина? Ако је ваш одговор позитиван на оба питања, атестирана стаза дужине 340 m пуна изазова и препрека на просечној висини од 5 m је права ствар за вас.

ДЕТАЉНИЈЕ

Зип лајн

Златар нуди садржаје и за госте авантуристичког духа. Недавно изграђен зип-лајн укупне дужине од око 1 км у две трасе (602 m и 390 m), пружа вам јединствену прилику да уживате у природним лепотама током узбудљивог спуста укупног трајања од минут и по.

ДЕТАЉНИЈЕ

Вожња квадова

Рекреативна вожња квадова по обронцима Златара посебан је доживљај и незаборавно адреналинско искуство, које од вас захтева зрелост, одговорност и возачку дозволу. Четвороточкаше можете да изнајмите уВили "Зорка", која вам стоји на располагању за детаљније информације на броју телефона 064 18 78 964 . Уживајте у вожњи водећи рачуна о природи, будите опрезни и одговорни за своју и безбедност других.

Риболов

Шаран, сом, пастрмка, деверика, бабушка, само су неке од 14 врста риба у језерима кањона Увца, због чега је Златар примамљива дестинацијом и за риболовце. Можда следећи капитални улов чека баш на вас...

ДЕТАЉНИЈЕ

Гастрономија

Након дугих шетњи, рекреације, спорта или обиласка природних лепота и историјских знаменитости, препустите се неодољивим кулинарским ужицима које пружају традиционални специјалитети трпезе златарског краја, чији се рецепти преносе са колена на колено.

ДЕТАЉНИЈЕ
NASLOV